Phoenix jako czytnik kart w Kathrein
Ponieważ pojawiły się prośby o napisanie opisu co i jak więc proszę bardzo.
Działania potrzebne do uruchomienia phoenixa na Kathrein przy użyciu konwertera USB-RS232 opartego o chip PL2303. W tym miejscu pragnę dodać to co już napisali poprzednicy - NIE DA się uruchomić phoenixa przy użyciu portu rs232 wbudowanego w Kasię, ponieważ nie jest on pełnym portem RS232.Ale do rzeczy... pozwoliłem sobie wypunktować kolejne działania.
Co potrzebujemy:
1. Kabel Gembird UAS111 taki jak w tym
linku lub inny ale koniecznie oparty o chip PL2303. Można to sprawdzić przeglądając płytkę z driverami dołączonymi do kabla.
2. Do Kathreina wgrać soft
KATHREIN-UFS-910 NON-PUBLIC-IMAGE NPprof.1 bo on ma wsparcie dla kabli opartych o chip PL2303
Jak już mamy powyższe to wykonujemy następujące czynności.
1. Edytujemy plik /data/etc/camdboot i dopisujemy poniższą komendę. Należy pamiętać aby nie umieszczać jej w ramach warunku czyli if - fi. Ja dopisałem ją tuż przed
echo "EMU STARTING" (po koniec pliku camdboot - przed warunkami uruchamiającymi emulatory)
Код:
/bin/mknod /dev/ttyUSB0 c 188 0
2. Wgrywamy NewCS v1.50 do odpowiednich katalogуw tj. binarkę czyli plik newcs.st40 do katalogu /data/emu. Zmieniamy mu nazwę na newcs i nadajemy prawa do uruchomienia.
Do katalogu /data/keys wgrywamy plik newcs.xml.phoenix i zmieniamy mu nazwę na newcs.xml. Edytujemy ten plik i w sekcji <device> zmieniamy
na
Код:
<node>/dev/ttyUSB0</node>
ponieważ u mnie były problemy z rozpoznaniem karty zmieniłem rуwnież parzystość z
na
3. Tutaj dwie opcje do wyboru - instalujemy emu (można zainstalować oba ale uruchomić tylko jedno na raz - patrz pkt.4)
3a. MGcamd - wgrywamy binarkę do /data/emu i dajemy jej prawa uruchomienia - plik musi się nazywać mgcamd.
do katalogu /data/keys wgrywamy SoftCam.Key,AutoRoll.Key i mg_cfg
edytujemy mg_cfg i ustawiamy następującą wartość
W katalogu /data/keys tworzymy plik o nazwie newcamd.list o następującej zawartości
Код:
CWS = 127.0.0.1 15000 dummy dummy 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 lan newcs
3b. Camd3 - wgrywamy binarkę do /data/emu i dajemy jej prawa uruchomienia - plik musi się nazywać camd3
do katalogu /data/keys wgrywamy camd3.keys i camd3.config
edytujemy ten ostatni i dopisujemy (zmieniamy) następujące opcje
Код:
KEYS=/data/keys/camd3.key
SLOT=localhost:4:0:0:0:15000:dummy:dummy:0102030405060708091011121314
4. Logujemy się do Katarzynki via telnet
przechodzimy do katalogu /data/etc i wyświetlamy jego pełną zawartość
wśrуd wyświetlonych plikуw powinny być rуwnież takie:
.dontstart_newcs
.dontstart_camd3
.dontstart_mgcamd
usuwamy plik .dontstart_newcs
następnie podobnie usuwamy jeden z pozostałych wymienionych wyżej plikуw w zależności od tego na jakie emu się zdecydowaliśmy
jeżeli na mgcamd to usuwamy .dontstart_mgcamd
a jeżeli na camd3 to usuwamy .dontstart_camd3
Nie należy usuwać obu tych plikуw !!! Tylko jeden z nich !!!
To tyle by było opisu
Jeszcze uwagi na koniec
- do edycji plikуw konfiguracyjnych używać edytora, ktуry rozumie pliki unixowe
- pliki newcs o ktуrych mowa wyżej pochodzą z oryginalnych plikуw zawartych w wersji 1.50 do ściągnięcia
stąd. Jest to ważne ponieważ nie zmieniam ani portu ani domyślnego użytkownika newcs.
Pozdro
Ciekawa